KIADVÁNYAINK

KIADVÁNYAINK

Az egyesületünk által kiadott könyvek között egyaránt vannak a gyerekeknek szóló városfelfedező kiadványok és a szakmai közönséget megcélzó szakmai publikációk.

GYEREKKÖNYVEK

A Tiéd a város sorozatban megjelenő városfelfedező kiadványokkal a gyerekek játékos feladatokon keresztül fedezhetik fel saját városukat. A kalandozásban mindig egy-egy, az adott városhoz kapcsolódó karakter kalauzolja a gyerekeket, szórakoztató, személyes hangon mutatva be a város történetét, természeti és épített értékeit, közösségeit és a működését a kereskedelemtől, ipartól, infrastruktúrán át egészen az intézményekig. Környezetük alaposabb megismerése révén elérhető, hogy a gyerekek jobban tájékozódjanak a környezetükben, nyitottabbá váljanak annak sajátosságai iránt és jobban azonosuljanak lakóhelyükkel. A sorozat kötetei ahhoz is hozzájárulnak, hogy a gyerekek saját maguk alkossanak véleményt lakókörnyezetükről, képesek legyenek gondolataik megfogalmazására és közvetítésére, és lehetőségeik szerint aktívan részt vegyenek épített környezetük formálásában.

Illusztrátor: Remsey Dávid
Kiadás éve: 2023
ISBN: Ára: 2600 Ft

ÚJBUDA Gyerekeknek

A Tiéd a város könyvsorozat új részével Budapest XI. kerületét Spuri, a tacskó és Siri, a sirály vezetésével lehet felfedezni.  Játékos feladatokon keresztül a kerület legismertebb nevezetességeivel és rejtett kincsekkel is találkozhatunk a könyvben. Újbuda az egyik legeslegjobb hely Budapesten. Sőt a világ hetedik legmenőbb városrészének választották! És nem csak azért, mert a Gellért-hegy, a tetején a Szabadság-szoborral és a gyönyörű kilátással olyan híres, hogy hét határon túl is ismerik. Hanem azért, mert jó itt lakni, és jó ide vendégségbe jönni. Tudod, milyen változatos ez a kerület? Ahány városrész, annyiféle! A kertes házak, a díszes villák, a lakótelepek, a lakóparkok, az egyetemi épületek, az Infopark, a vadonatúj városnegyed a felhőkarcolóval vagy a Bartók Béla út az öreg bérházaival, aljukban a kis boltokkal, galériákkal, fagyizókkal és kávézókkal mind másmilyenek. Nem csoda, hogy Spuri, a tekergő tacskó és Siri, a kíváncsi sirály töviről hegyire szeretnék bejárni. Tarts velük!

Kiadó: kultúrAktív Egyesület

Illusztrátor: Remsey Dávid
Kiadás éve: 2023
ISBN: 978-615-63820-5-4 Ára: 2600 Ft

Berta-Szénási Panna – Tóth Eszter

Veszprém Gyerekeknek

A Tiéd a város könyvsorozat új kötete Veszprémbe kalauzolja a gyerekeket  Mogyi, a mókus és Ottó, az öreg kecske vezetésével.

A Bakony–Balaton régió történelmi események, legendák és földrajzi csodák földje, fejedelmek és királynék székhelye, ahol tanúhegyek alakítják a mesebeli tájat. Délen hullámzik Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton határolja, amelynek sekély vizében pancsolni jó. A Balaton-felvidék déli, napsütötte lejtőin édes szőlő terem. Északon a Bakony erdei és sziklás hegyei és fennsíkjai között hideg szél fúj. A régió szíve pedig Veszprém.

Illusztrátor: Remsey Dávid
Kiadás éve: 2021
ISBN: 978-615-81428-7-8 Ára:

Rozgonyi Sarolta – Tóth Eszter

Tokaj-Hegyalja Gyerekeknek

Tiéd a város sorozatunk legújabb tagjában, a Tokaj-Hegyalja gyerekeknek című könyvünkben Szeles, a gólya és Berkec, a béka kalauzolja végig a gyerekeket Tokaj-Hegyalja épített, kulturális és természeti örökségén. A gazdagon illusztrált kötet rengeteg játékos feladaton keresztül segíti a szűkebb és tágabb lakóhely komplex felfedezését. A Tokaj-Hegyalja gyerekeknek elnevezésű oktatási program keretében készült honlapon számos elektronikus anyag, játékok, séták egészítik ki a könyvet. A tanároknak szóló menüpontban többek között négy projektnap módszertani anyagát tölthetik le az érdeklődő pedagógusok.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület

Illusztrátor: Remsey Dávid
Kiadás éve: 2019
ISBN: 978-963-89794-7-6
Ára: 1500 Ft

Rozgonyi Sarolta – Tóth Eszter

Pestszentlőrinc-Pestszentimre gyerekeknek

Zizi, a sün, és Kopp, a fakopáncs a pestszentlőrinci Kossuth téren találkoztak először. Miközben a naplementét nézték elcsodálkoztak, hogy milyen végtelenül hosszú az Üllői út.  Meséltek az otthonainkról, Zizi a Lakatos-lakótelepről, Kopp a pestszentimrei Hősök tere platánfáiról, és ismét elcsodálkoztak, hogy mekkora és milyen sokféle a XVIII. kerület. Zizi és Kopp ezért elhatározták, együtt elindulnak felfedezni az otthonukat, a XVIII. kerületet.
A lakótelepektől a repülőtérig, az erdőktől a régi villaépületekig mindent körbejártak, felfedeztek, megvizsgáltak.A könyv elsősorban a 8-10 éves korosztályhoz szól, azzal a céllal, hogy a gyerekek játékos, önálló felfedezésre ösztönző feladatok segítségével ismerjék meg a kerület történetét, építészeti és természeti értékeit, intézményeit és közösségeit. 

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Illusztrátor: Simon-Ihász Veronika
Kiadás éve: 2018
ISBN: 978-615-80722-2-9
Ára: 1500 Ft

Rozgonyi Sarolta – Tóth Eszter

Biatorbágy gyerekeknek   

Ficek, a füsti fecske, és Pocak, a parti fecske, a Nagy Repülés során ismerkedett meg egymással. Miután kiderült, hogy mindketten Biatorbágyra tartanak, hamar összebarátkoztak.  Felidézték a számukra kedves, ismerős helyeket és az otthonukat: Pocak a régi homokbánya környékét, Ficek pedig a városközpont régi épületeit. Beszélgetés közben rájöttek, hogy sokfelé nem jártak még, ezért elhatározták, hogy együtt fedezik fel a várost és környékét.
A könyv lapjain a két vidám és kíváncsi fecske vezeti végig az olvasót Biatorbágyon.
A könyv elsősorban a 8-10 éves korosztályhoz szól, azzal a céllal, hogy a gyerekek játékos, önálló felfedezésre ösztönző feladatok segítségével ismerjék meg a város történetét, építészeti és természeti értékeit, intézményeit és közösségeit. 

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Biatorbágy Város Önkormányzata

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap és
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. 

Illusztrátor:  Remsey Dávid
Kiadás éve: 2017
ISBN: 978-963-89794-2-1
Ára: 2600 Ft

Izápy-Tóth Nikolett

Ferencváros gyerekeknek 

Trilla a feketerigó, és Csellő a zöldküllő Ferencvárosban lakik. Minden érdekli őket, sok felé megfordulnak, így Ferencváros számos titkát is ismerik, melyeket most a gyerekeknek is megmutatnak. A két vezetőfigura segítségével a gyerekek megismerhetik a kerület mindennapi életét, kialakulását, fejlődését, és működését. Játékos feladatok segítségével fedezhetik fel az őket körülvevő világot, az épített környezetet, a fontosabb épületeket, utcákat, tereket, parkokat. A feladatok megoldása során a gyerekek találkoznak Ferencvárosban élt híres emberekkel; vásárolnak a vásárcsarnokban; utaznak földön, vízen, föld alatt; színházba, vagy múzeumba látogatnak; kiállítást szerveznek az iskolájukban; sportolnak; orvoshoz mennek. Megismerkednek a városban élő állatokkal és növényekkel, foglalkoznak a környezetvédelemmel.
A könyv célja, hogy a gyerekeket gondolkodásra inspirálja, arra, hogy elmondják a véleményüket a városról, az átalakított épületekről, közterek kialakításáról, parkok használatáról, üresen álló épületek újrahasznosításáról. Elgondolkozzanak arról, mivel járulhatnak hozzá ők, hogy városrészük még élhetőbb legyen.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Ferencváros Önkormányzata

A kiadvány a Ferencvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Illusztrátor: Nosek Mimma
Kiadás éve: 2013
ISBN: 9978-963-08-5700-0
Ára: 2600 Ft

Szolga Zsófia

A pesti zsidónegyed gyerekeknek      

A könyv Budapest főváros építészeti és társadalmi problémákkal terhelt városrészével foglalkozik, amely két belvárosi kerület találkozásánál fekszik, és amelynek
a közbeszédben elterjedt elnevezésében (pesti zsidónegyed) nincs egyetértés.
Ezeken a feszültségeken igyekszik oldani a könyv, hogy a gyerekek megtanulják meglátni és értelmezni a történeti és a kulturális értékeket, a városi infrastruktúra működését, és a kortárs városi jelenségeket.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület

A könyv a Bálint Ház és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Illusztrátor:
Kozma Bernadett – Orsós Erzsébet – Tomos Tünde
Kiadás éve: 2016
ISBN: 9978-963-08-5700-0
Ára: 2600 Ft

Kopacz Zsuzsa – Sebestyén Ágnes – Ugrai Noémi

Brassó gyerekeknek     

A Brassó gyerekeknek, a Tiéd a város sorozat többi kötetéhez hasonlóan, játékos eszközök segítségével mutatja be 8-10 éves gyerekeknek, hogyan alakult ki a mai városkép, hogyan működik a város, és arra is rávezeti őket, hogyan befolyásolhatják városuk jelenét és jövőjét. A városismereti kiadvány célja, hogy a gyerekek tanítójukkal, szüleikkel, testvéreikkel útnak indulva megismerjék városuk épített és természeti értékeit, és, hogy átérezzék saját felelősségüket környezetük alakításában.
A változatos feladatokat nagy részét csak úgy tudják megoldani a gyerekek, ha felkeresik a könyvben szereplő helyszíneket. A városi barangolásban és a feladatok megoldásában két vezető figura – Konrád, a kőműves mester és Matyi, a kékszárnyú madár – segíti a gyerekeket.
A kötet szerzői Kopacz Zsuzsa, turisztikai szakértő, Sebestyén Ágnes, művészettörténész, a kultúrAktív egyesület alelnöke és a Tiéd a város sorozat társszerkesztője, valamint Ugrai Noémi, műemlékvédelemre szakosodott brassói építész. Az illusztrációkat a korábbi kötetekben közreműködő Kozma Bernadett és Orsós Erzsébet, valamint a számos díjjal jutalmazott, és romániai folyóiratokban gyakran publikáló helyi iparművész, Tomos Tünde készítette.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Brassói Lapok

A könyv a Communitas Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Illusztrátor: Fekete Valér
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978-963-08-4003-3
Ára: 1500 Ft

Szlaukó Mónika

Eger gyerekeknek     

Müezzin, a könyv főszereplője kalandos felfedezőútra hívja a gyerekeket, megmutatja nekik Eger legfőbb nevezetességeit, rejtett titkait és természeti kincseit. Közben arra buzdítja őket, hogy gondolkozzanak a városukról, gyűjtsenek ötleteket a lakóhelyükkel kapcsolatban, rajzolják, építsék meg ezeket. Müezzin tanácsait követve a gyerekek tervezhetnek például tereket, átfesthetik az épületeteket, ültethetnek növényeket. A játékos feladatok megoldása közben pedig egyre többet tudnak meg a városról. Megismerhetik, hogyan éltek és milyen emlékeket hagytak ránk a törökök, megtudhatják, hogy milyen hosszú a város alatti pincerendszer, és hogy milyen szőlők teremnek a közeli dombokon.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Part Egyesület

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Illusztrátor:
Natasa Makarihina –
Kristina Lazareva
Kiadás éve: 2011

Elena Khoroseva

Kudimkar gyerekeknek (orosz nyelvű)     

A Tiéd a város könyvsorozathoz kapcsolódó Kudimkar gyerekeknek című könyv 2011-ben jelent meg Oroszországban. Kudimkar az Uráltól keletre, az Inva folyó partján található, a finnugor permi-komi népcsoport kulturális központja. A közel 30 000 fős kisváros 2011-ben Permi kraj kulturális fővárosa volt. A „Culture Reloaded – Kudimkar Perm Kerület Kulturális Fővárosa 2011” program szervezői kérték fel a kultúrAktív Egyesületet, hogy a Pécs gyerekeknek mintájára Kudimkarban is készítsenek egy interaktív városismertető kiadványt.  A könyv szerzője Elena Khoroseva, fiatal helyi újságíró, az illusztrációkat pedig szintén helyi grafikusok, Natasa Makarihina és Kristina Lazareva készítették.
A könyv szerzőcsapatát Tóth Eszter készítette fel egy négy napos workshopon, amely során a résztvevők elsajátíthatták az épített környezeti nevelés pedagógiai elveit, a könyv módszertanát, valamint általános ismereteket nyerhettek a projekttervezés és projektmenedzsment területéről.  A könyvbemutatóra 2011. december 8-án a kudimkari Ifjúsági Kulturális Központban került sor. A kiadványból 500 példányt a helyi iskolák és könyvtárak vehettek át, amit kiegészített egy módszertani továbbképzés is a kultúrAktív szervezésében, amely felkészítette a helyi pedagógusokat a könyv használatára.
A kiadvány létrejöttét a Civic Education Institute támogatta.A könyvet a 2011-es év 100 legjobb orosz design-terméke közé választotta a Design Portal Magazine által felkért rangos nemzetközi szakmai zsűri.

Illusztrátor:
Kecskés Judit – Kozma Bernadett
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-963-89794-1-4
Ára: 2000 Ft


Tóth Eszter – Vassné Volf Klaudia

Paks gyerekeknek    

Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán és az atomerőműn is túl, volt egy kis városka, Paks. Erről a városról szól a kultúrAktív Egyesület legújabb kiadványa, a Paks gyerekeknek.
Vajon mi az a macskalépcső? Hol van pincesor? Hogy készül a paksi halászlé, és miért csak egy lába van a császárnak? Paks és környéke rengeteg érdekességet rejt, amiket a gyerekek Tiéd a város sorozatból ismert vidám, interaktív módon fedezhetnek fel.
A könyvben helyet kap a gyerekek saját, egyéni képe a városról: kiegészíthetik a történetet a saját, szubjektív térképükkel, az építészeti fejezeteknél utána járhatnak, hogy az ő házuk miből épült. A természeti részeknél végiggondolhatják, hogy ők mire használják a Dunát, és hogyan hasznosítanák a Duna partot, a városi kultúrához kapcsolódóan pedig végigjárhatják a kulturális intézményeket, és feljegyezhetik a programokat, amiken részt vettek… Még a saját (talán titkos) családi halászlé receptjét is beírhatják a könyvbe. Így a Paks gyerekeknek kiadványban összekapcsolódik a külső városi tér a gyerekek belső, személyes valóságával.
A kalandozásban két ürge, Fürge és Görgi az olvasó társa, akik szinte mindent tudnak a városról. Fürge, aki az ürge-mezőn lakik, jól ismeri a városban élő állatokat és növényeket, még az ürge-mezei állatkórusban is énekel. Görgi a belvárosban lakik, és minden nap görkorcsolyával jár iskolába, így jól ismeri az utcákat és az épületeket.

A kiadást Paks Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Paks Város Önkormányzata

Illusztrátor:
Sirály Dóri – Ormay László –
Orsós Erzsébet – Simon Edina
Kiadás éve: 2010
ISBN: 978-963-88724-2-5
Ára: 980 Ft


Sebestyén Ágnes – Tóth Eszter

Pécs gyerekeknek (magyar, angol és német nyelven) 

A 2010-ben három nyelven, a magyar mellett németül és angolul is kiadott Pécs gyerekeknek című kötet egyben az első gyerekeknek szóló városismertető kiadvány Magyarországon.
A könyvet olvasva a gyerekek játékos feladatokon keresztül fedezik fel a várost, és ebben a Pécs címeréről megszökött kutya a társuk. A kalandozások során megismerik a híres pécsieket és az itt élő nemzetiségeket; a különböző városrészeket és a Mecsek dombjait; a várost meghatározó épített örökséget az Ókeresztény Sírkamráktól a Zsolnay Negyedig; a növény-és állatvilágot, a város működését az ipartól a közművekig. Közben pedig olyan érdekességekre is fény derül, mint hogy kik készítik a címerkutya kedvenc eledelét, a babostésztát, hogyan hat a pécsi kötődésű Bauhaus a mai tárgykultúrára, és mi az eozin titka?
A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében megjelent könyvet minden pécsi ötödikes diák megkapta ajándékként a helyi önkormányzattól.
A könyv szerzői Sebestyén Ágnes és Tóth Eszter az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíjasai, többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a művészettörténet, múzeumpedagógia, vizuális nevelés és a kulturális projektszervezés területén. Az illusztrációkat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói (Simon Edina, Orsós Erzsébet, Ormay László) készítették a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező vezető grafikus, Sirály Dóri irányításával.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. 

Illusztrátor:
Kozma Bernadett – Kónya Réka – Fazekas Noémi – Orsós Erzsébet
Kiadás éve: 2013
ISBN: 978-973-86671-4-3
Ára: 1500 Ft


Kopacz Zsuzsa – Sebestyén Ágnes – Tóth Eszter

Sepsiszentgyörgy gyerekeknek

A Sepsiszentgyörgy gyerekeknek című kötet a város fennállásának 550 éves évfordulója alkalmából jelent meg 2011-ben. A felfedező kalandokban a város védőszentje, Szent György kíséri el a gyerekeket. Szent György, a lova Szellő, aki Háromszék leggyorsabb kancája, és a barátságos sárkány, akinek valójában csak egy feje van, évszázadok óta ismerik a települést, így rengeteg érdekességre hívják fel a figyelmet.  A könyv sorra veszi a város épített és természeti értékeit, közösségeit, infrastruktúráját, ezeket a gyerekek azonban a játékos feladatok megoldása során maguk fedezhetik fel.A Polgármesteri Hivatal támogatásának köszönhetően a kiadványt megkapta minden harmadikos és negyedikes diák ajándékba, sőt a helyi könyvtárak, gyerekekkel dolgozó szervezetek és egyesületek is részesültek példányokban. Mivel minden újabb évfolyamnak kiosztják a könyveket, 2014-ben már egy újabb, javított kiadásra is sor került.
Emellett 2012-ben átdolgozott formában román nyelven is megjelent a kötet a Romániai Kulturális Alap támogatásával.

Kiadó: Sepsiszentgyörgy Könyvkiadó és kultúrAktív Egyesület

A kiadást Sepsiszentgyörgy Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

SZAKMAI KIADVÁNYOK

Gyermek – Város – Építészet című könyvsorozatunk az épített környezeti nevelés elméletét, módszertanát, valamint gyakorlati alkalmazási lehetőségeit mutatja be a szakmai közönségnek. A gyakorlati szemléletű tudományos és ismeretterjesztő kiadványok segítséget és inspirációt nyújtanak pedagógusoknak, nevelőknek, építészeknek, tervezőknek, ifjúsági munkásoknak és minden érdeklődőnek, akik építészeti tárgyú foglalkozásokat tartanak gyerekeknek – illetve gyerekekkel, vagy gyerekeknek építenek.

Illusztrátor: Remsey Dávid és Vati Vivien
Kiadás éve: 2023
ISBN: 978-615-6382-07-8

Berta-Szénási Panna – Tóth Eszter

PartICIPY VESZPRÉM

Egy játék, amivel fiatalok alakítják a várost

A kiadvány összefoglalja azt a folyamatot, ahogy a Participy Veszprém játék fejlesztése zajlott a fiatalokkal. Mi lenne, ha a fiatalok alakítanák a várost? Mit változtatnának meg, hogyan és miért? És hogyan tudjuk segíteni őket abban, hogy tudatosan jobbá, szebbé, élhetőbbé tudják tenni a környezetüket?

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával,
a OC-PLX/2-2021/735550 azonosító számú, STAMP – kulturális korlenyomat gyerekeszemmel címet viselő pályázati program keretében valósult meg.

Illusztrátor: Tudisco Juli
Kiadás éve: 2021
ISBN 978-615-81428-9-2


Mihály Regina – Szilágyi-Nagy Anna

MINDEN TÉRBEN GYEREKEKKEL

ONLINE ÉS OFFLINE KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS GYEREKKÖZÖSSÉGEKKEL

A kiadvány központi témája a gyermekközösségekkel történő offline és online közösségi tervezés. Ebben a különleges szemléletű tervezési folyamatban
a gyerekek saját közösségükben (pl. iskolaközösség, lakóközösség, játszókö- zösség, stb.) terveznek, méghozzá közösen, ami azt jelenti, hogy együtt, egy csoportként gondolkodnak az általuk használt és ismert terek alakításáról. Teszik mindezt egy online vagy offline térben facilitált tervezési folyamat során.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Illusztrátor: Rekvényi Viola
Kiadás éve: 2017
ISBN: 978-963-89794-4-5


Guba Anna – Pataky Gabriella – Tóth Eszter

Épített környezeti nevelés az óvodában

A gyerekek már egészen kis korban tudatosan érzékelik, használják és értékelik az őket körülvevő fizikai környezetet. Az épített környezet felfedezése, használata és alakítása rendkívüli jelentőségű a szocializációs folyamatok és a kognitív fejlődés szempontjából. Ezért már a legkisebb korban is fontos az épített környezet iránti érzékenység, a térbeli tudatosság és a térbeli készségek fejlesztése – kockákkal, kuckókkal és komplex, játékos fejlesztő módszerekkel. Az Épített környezeti nevelés az óvodában c. könyv rávilágít az építészeti környezetkultúra szerepére az óvodai fejlesztésben, és módszertani segítséget nyújt azoknak az óvópedagógusoknak, építészeknek, szülőknek, akik tudatosan igyekeznek erősíteni a gyermekek és az épített környezet kapcsolatát.
Mit talál a könyvben az olvasó? A kötet első részében az épített környezeti nevelés elmélete kerül bemutatásra, többek között a pedagógiai terület sajátos céljai, tartalma, és relevanciája. Mi az az épített környezet, miért fontos vele foglalkozni és hogyan tudjuk érzékenyíteni a gyerekeket iránta? Ezekre az alapvető kérdésekre keressük a választ az első fejezetben.
A kötet második részében az épített környezeti nevelés és az óvoda kapcsolatát tárgyaljuk. Áttekintést nyújtunk az épített környezeti nevelés óvodai gyakorlatáról, arról, hogyan, milyen keretek között jelenik és jelenhet meg építészeti tartalom óvodai foglalkozások során.
A kötet harmadik része egy tematikusan felépített módszertani gyűjtemény. Olyan részletesen kidolgozott és kipróbált feladatokat és játékterveket tartalmaz, amelyeket rugalmasan lehet alkalmazni az óvodai gyakorlatban. A feladatokat témahetekbe ágyazva találja az olvasó, a példatár így segítséget nyújthat egyszeri foglalkozásokhoz vagy akár komplett témahetek megtervezéséhez is. 

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Magyar Építész Kamara

A kötet megjelenését a Magyar Építész Kamara és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Illusztrátor: Sirály Dóri
Kiadás éve: 2013, 2019
ISBN: 978-963-89794-0-7
Ára: 2990 Ft


Sebestyén Ágnes – Tóth Eszter

Épített környezeti nevelés

A kötet átfogó képet ad az épített környezeti nevelés elméletéről és gyakorlatáról, és összefoglalja a hazai és nemzetközi tapasztalatokat. Különös aktualitást ad a témának, hogy a 2012. június 4-én elfogadott Nemzeti Alaptantervben az eddigieknél már sokkal hangsúlyosabban van jelen az építészet. Ehhez a változáshoz nyújt a kiadvány a pedagógusok számára egy, a gyakorlatban hasznosítható és a megújult Nemzeti Alaptantervhez, illetve kerettantervekhez igazodó módszertani segédeszközt.

A kötet első részében az épített környezeti nevelés elmélete kerül bemutatásra, többek között a pedagógiai terület sajátos céljai, a társtudományokhoz fűződő viszonya és intézményesülésének története. Az elméleti az általános célok mellett kiemelt jelentőséget kap részben a magyar szakterminológia egységesítése, az épített környezeti nevelés hazai történetének összefoglalása, illetve a területen aktívan működő hazai szereplők bemutatása. Az első részben az intézményi keretek mellett számos hazai és nemzetközi szervezet és projekt ismertetésére kerül sor mind a formális, mind a nem formális oktatás területéről.

A kötet második része egy tematikusan felépített módszertani gyűjtemény. Olyan részletesen kidolgozott feladatokat és óraterveket tartalmaz, amelyeket a formális és a nem formális oktatás keretében is rugalmasan lehet alkalmazni. A mintafeladatok csoportosítása tematikai szempontú, a feladatok tartalmilag az épített környezet három fő alkotóeleméhez, az épülethez, a köztérhez és a településhez kapcsolódnak. E témakörök feldolgozásához változatos módszereket talál az olvasó, amelyek a gyakorlatban a tanórai és a tanórán kívüli foglalkozások építőköveiként alkalmazhat.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Arttan Kft.

Borítóterv: Sirály Dóri
Kiadás éve: 2013
ISBN: 978-963-08-6231-8
Ára: 2990 Ft


Christa Reicher – Päivi Kataikko – Silke Edelhoff – Angela Uttke (szerk.)

Gyerek_szemmel.
Építészet gyerekekkel és gyerekeknek

A kötet a Kinder_Sichten – Städtebau und Architektur für und mit Kindern und Jugendlichen című tanulmánykötet magyar nyelvű kiadása.A tanulmánykötet szerzői és szerkesztői finn, német, holland és brit építészek, pedagógusok, kutatók, muzeológusok, akik az épített környezeti neveléssel kapcsolatos programok és projektek lebonyolítása területén világszerte elismert szaktekintélynek számítanak.
A kötet első része az épített környezettel kapcsolatos nemzetközi oktatási projektek sorát tárja fel: a formális oktatási keretek között megvalósuló projektektől, a nem formális oktatáson át az építészeti kamarák, szakmai múzeumok által szervezett múzeumpedagógiai programokon keresztül a helyi és nemzetközi kezdeményezésekig.
A második részben gyerekeket és fiatalokat a tervezési folyamatba bevonó projektek szerepelnek: lakóközösségek lakóterének közös átalakítása, oktatási intézmények tanulókkal együtt történő tervezése vagy módosítása, városi szintű beruházásokban való együttműködések.
A tanulmánykötet harmadik része egy módszertani gyűjtemény, amely a bemutatott projektekhez kapcsolódóan a különböző korcsoportokhoz és kontextusokhoz ad tanácsokat, megjegyzéseket, javaslatokat. Számos olyan izgalmas módszert bemutatnak, amelyet kiválóan lehet alkalmazni a formális és a nem formális oktatás kereteiben, akár Magyarországon is.

A kötet megjelenését a Goethe Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kiadó: kultúrAktív Egyesület és Kódex Nyomda