Safecity

Városaink alakítása kapcsán egyre nagyobb figyelmet kap a biztonságosság és a bűnmegelőzés kérdése. Az emberek biztonságérzetét és a bűnesetek gyakoriságát a fizikai környezet minősége is befolyásolja. Biztonságos terek létrehozásával élhető környezetet teremthetünk magunknak. Olyan környezetet, ahol szeretünk dolgozni, együtt lenni, pihenni, vásárolni,játszani, tanulni -egyszóval élni. A világon már sok helyen sikeresen alkalmazott építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással csökkenteni lehet a bűnalkalmakat.

A SAFECITY projekt az első átfogó kezdeményezés Magyarországon, amelynek célja a környezet alakításával segített bűnmegelőzési eszközök feltérképezése és népszerűsítése.

A projekt során gyakorlati példákon keresztül mutattuk be az építészeti bűnmegelőzés alapjait, eszközeit és a nemzetközi jó gyakorlatokat. A projekt több alprojektből állt. Az alprojektek célja széles körben adaptálható modellek, illetve szakmai fórumok létrehozása volt. Bővebb információért látogasson el a www.safecity.hu oldalra.

Az építészeti bűnmegelőzés magyarországi útján – Beszámoló kiadvány

A SAFECITY – Biztonság.Város.Közösség. projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Lechner Tudásközpont és a kultúrAktív Egyesület együttműködésében 2018. áprilisától 2019. augusztusáig a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.