Szakmai programok

Szakmai programok

Szakmai programjaink a lakóhely-alakítás pedagógiai hátterét, azaz épített környezeti nevelést, fejlesztik és terjesztik. Programjaink között vannak rendszeresen megrendezett állandó szakmai programok, amelyekre szeretettel várunk titeket. A lezárult programjainknál a korábbi konferenciáinkól, képzéseinkről és műhelyeinkről olvashattok.

Együttműködéseink rendkívül sokszínűek. Önkormányzati, civil, iskolai vagy egyetemi partnereinkkel olyan programokat kezdeményezünk, amelyek lehetőséget adnak a közösségi lakóhely-alakításra, az épített környezeti nevelés továbbadására és fejlesztésére, és olyan foglalkozások megvalósítására, ahol a fiatalok elsajátíthatják a környezet-alakításhoz és részvételhez szükséges kompetenciákat. Nézd meg, veled miben tudunk együttműködni!

Szakmai programjaink

Legyél akár pedagógus vagy építész, önkormányzati vagy hivatali dolgozó, egyetemi oktató vagy hallgató, rendőrtiszt vagy civil aktivista, szívesen látunk szakmai programjainkon! Nálunk az interdiszciplinaritás érték, ezért olyan konferenciákat, képzéseket, szakmai napokat és műhelyeket tartunk, ahol a közösségi környezetalakítás bizonyos aspektusait (például az építészeti bűnmegelőzést, a közösségi tervezést fiatalokkal, az épített környezeti nevelést, stb.) ezeknek a szakmáknak a kereszttüzében vizsgáljuk. Emellett hisszük, hogy a tanulás élmény, ezért a frontális előadásokat olyan interaktív tanulási helyzetekkel (műhely, helyszínelés, kerekasztal beszélgetés, séta, stb.) társítjuk, amelyek lehetőséget adnak az ismerkedésre és a tapasztalatcserére.

Állandó szakmai programjainak mellett itt megtalálod lezárult szakmai programjaink dokumentációit. 

Állandó szakmai programok

  • kultúrAktív Klub – A kultúrAktív Klub egyfajta önképzőkör, amelyet az egyesület aktuális projektjei és a közösség érdeklődése inspirál. Nyitott alkalmainkon módszerekből (társasjáték, co-design, tanulás elmélet, stb.), egy-egy sétából vagy múzeum-látogatásból és meghívott vendégeink munkájából (Mészáros Zsuzska, Bartók Vizuális Műhely) inspirálódunk. Számunkra a pandémia sem akadály. Ilyenkor kirándulunk vagy online műhelyt szervezünk. Gyere és ismerj meg minket, szívesen látunk! Érdekel? Kérdezd meg, mikor van a következő!
  • Vendég-óra az egyetemen – Izgat hogyan épített környezeti nevelés vagy hogy hogyan lehet lakóhelyet alakítani fiatalokkal? Rendszeresen adunk vendég-órát óvópedagógus, dráma instruktor, kulturális menedzser, tájépítészeti és urbanisztikai, közösség szervező stb. képzéseken. Az épített környezeti nevelés elméleti bemutatása után a hallgatók kipróbálhatják az egyesület által fejlesztett eszközöket és módszereket (pl. Játékok, könyvek, sétalapokat, foglalkoztatók, stb). Legyen online vagy offline az óra, mi rendelkezésre állunk. Érdekel? Hívj meg minket!
  • Önképzőkör a tervező irodában – tervező irodai munkatársaiddal inspirálódnál vagy valami újat tanulnál? Szívesen mesélünk az épített környezeti nevelésről és annak egy-egy aspektusáról (pl. épített örökség fiataloknak, építészeti bűnmegelőzés vagy éppen közösségi tervezés fiatalokkal, stb.) és új szempontokkal bővíteni a tervezői szempontokat. Hívj meg minket itt!

Lezárult szakmai programok

  • “10 év épített környezeti nevelés” szimpózium (2021) – 10. születésnapunkat szakmai programmal ünnepeltük. A rendezvény nyitó eseménye a Golden Cubes díjas Urbanity játék volt, amit szakmai előadások és pódiumbeszélgetés követett. A kiegészítő kiállításon az egyesület elmúlt 10 évének eredményeit mutattuk be. Olvass bele születésnapi kiadványunkba és az esemény összefoglalójába.
  • “Minden térben gyerekekkel” webinárium sorozat (2020-2021) – A három-részes webinárium sorozatban azzal foglalkoztunk, hogy hogyan lehet a gyerekeket bevonni online és offline térben a tervezés három szakaszába: (1) a helyszín felmérésbe és elemzésbe, a (2) fejlesztési és átalakítási prioritások meghatározásába és az ötletelésbe, (3) valamint egy-egy beavatkozás tervezésébe és tesztelésébe. Kukkants bele a webinárium-felvételekbe és olvasd zárókiadványunkat, ha érdekel, hogy tervezhetsz gyermekközösségekkel online és offline.
  • “Safecity” konferenciasorozat (2018-2019) – A négy részes konferenciasorozaton külföldi és magyar előadók mutatták be a bűnmegelőzés környezetalakítási aspektusait saját szakterületük – a környezetpszichológia, építészet és városfejlesztés, szociológia, kriminológia, stb. – szempontjából. A konferenciákról bővebben a Safecity projekt honlapján olvashatsz. A főbb eredményket pedig egy angol-magyar nyelvű konferencia kötetben foglaltuk össze.
  • “Építészet és Pedagógia” konferenciasorozat (2017-2018) – A három részes konferencia-sorozat célja az épített környezeti nevelés irányainak és eredményeinek bemutatása volt a felsőoktatási, az iskolai és az óvodai nevelésben.
  • “Tiéd a város” pedagógiai szakmai nap (2014) – a módszertani továbbképzésen a Tiéd a város városismereti könyvsorozat városaiból (Pécs, Eger, Sepsiszentgyörgy, Budapest, Brassó, Paks) érkező tanárok és építészek osztották meg tapasztalataikat a könyvek alkalmazásáról. A beszámolót a blogon olvashatjátok.
  • “Épített környezeti nevelés” szakmai nap (2011) – első szakmai napunk célja a magyarországi épített környezeti nevelők megismerése volt. A programról bővebben itt lehet olvasni.