Demokratikus Tájalakítás

A Demokratikus Tájalakítás c. projektünkkel a fiatalok településfejlesztési döntésekben való részvételét támogatjuk. Legyen akár az az utca, az iskolaudvar vagy település, célunk, hogy a fiatalok részt vehessenek az élhető, klímabarát, értékőrző települések megvalósításában.
Felismerve, hogy a tájaink és lakókörnyezetünk konkrét térbeli kontextusában válnak mindenki számára kézzelfoghatóvá, relevánssá és a demokratikus párbeszéd részévé a fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos kihívások a Demokratikus Tájátalakítás: Egy Nyitott Táj Akadémia felé (angolul OLA – Democratic Landscape Transformation: Towards an Open Landscape Academy) c. projekt célja a lakókörnyezet közösségi tervezésével támogatni és fejleszteni a társadalmi felelősségvállalást, valamint a felelős tájhasználat kialakításához, fenntartásához és az élhető települések megvalósításához szükséges demokratikus párbeszédet. A környezet tervezésével foglalkozó egyetemi és NGO partnereinkkel globális és helyi szinten is változást szeretnénk elérni. Ezért globális szinten felépítjük a „Nyitott Táj Akadémiát”, amely egy olyan nyitott és online tanulási hálózat, amely összeköti a közösségi aktivistákat és az akadémikusokat, hogy folyamatos tudáscserét folytathassanak a demokratikus tájátalakítás előmozdításáról. Helyi szinten partnereink saját környezetükben kezdeményeznek és valósítanak meg közösségi tervezési projekteket.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszékével karöltve folytatjuk a 2019 óta működő LADDER Living Labünk (‘LAboratórium Diákokkal a DEmokratikus köRnyezetért’) tevékenységét. 2023-25 között célunk, hogy támogassuk a fiatalok településfejlesztési döntésekben való részvételét és azt, hogy a helyi településfejlesztési döntésekben teret kapjon a fiatalok igénye, percepciója az élhető, klímabarát, értékőrző települések megvalósításában. Az iskola udvarából, és környezetéből kilépve célunk ezúttal Vác településén megmutatni, milyen, amikor a fiatalok álmodják meg a várost.

Demokratikus Tájátalakítás: Egy Nyitott Táj Akadémia felé (angolul OLA – Democratic Landscape Transformation: Towards an Open Landscape Academy) c. projektünk a 2022-1-DE01-KA220-HED-000085922 számú projekt az Európai Unió Erasmus+ Program résztámogatásával valósul meg.

Projekt tagok: Szilágyi-Nagy Anna, Tóth Eszter, Jákli Eszter, Reith Anita

Projekt partnerek:

  • Koordinátor: HfWU Nürtingen-Geislingen (DE)
  • Egyetemek: Weihenstephan-Triesdorf University of Applied Sciences (DE), University of Maryland (US), SLU Uppsala (SE), Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (HU), University of Bologna (IT), Agricultural University of Athens (GR)
  • nem kormányzati szervezetek: LE:NOTRE Institute (NL), Commonspace (GR), kultúrAktív Egyesület (HU), Fondazione Flaminia (IT)