Alakítsd a Városod!

Az „Alakítsd a városod!” projekt során pécsi diákok gondolkodtak azon, hogyan tehetnék szebbé és fiatalok számára is élhetőbbé a város köztereit. A kiállítás a diákok ötleteit mutatja be, olyan köztéri beavatkozások vízióit, amelyek a számukra fontos helyszínekre és hétköznapi problémákra reflektálnak.

Iskolai foglalkozások

Első lépésben iskolai foglalkozásokat szerveztünk a diákoknak. A foglalkozásokkal arra ösztönöztük a pécsi fiatalokat, hogy tevékeny és konstruktív módon vegyenek részt a városi terek alakításában. A ParticiPécs társasjátékkal játszva a diákok különböző cselekvési mintákat ismerhettek meg, és a játék biztonságos keretein belül kipróbálhatták, hogyan alakíthatják át kis léptékű beavatkozásokkal a várost. Ezután ők maguk terveztek köztéri beavatkozást egy általuk választott helyszínre. A program során 2015. október – novemberben hét iskolában összesen kilenc foglalkozásra került sor.

Ötletek

A foglalkozásokon 180 diák 35 köztéri beavatkozás ötletét dolgozta ki, ezek közül 15-öt mutatunk be a kiállításon. Az ötletek a pécsi diákok által megélt város különleges olvasatát nyújtják. Rávilágítanak a tizenéves korosztály számára releváns városi helyszínekre, és az ott megnyilvánuló, a fiatalok hétköznapi életét befolyásoló problémákra. Az ötleteket elemezve a diákok szubjektív városélménye és a fejlesztésre vonatkozó igényeik az alábbi területekre koncentrálódnak: találkozóhelyek, zöldfelületek, közlekedés, társas interakciók, kreativitás, kommunikáció. Az ötletek a facebook oldalunkon találhatóak.

Kiállítás

A diákok ötletei közül a 15 legjobbnak ítélt munkát kiállításon mutattuk be a Pécsi Civil Közösségek Házában, 2016. január 7-14 között. Az installáció pécsi építészek és grafikusok önkéntes munkájával valósult meg. A meglévő állapotot ábrázoló fekete-fehér fotók elé helyezett plexilapon színes grafikával jelentek meg a diákok által tervezett beavatkozások, a hátteret alkotó fotó és a tervet tartalmazó átlátszó fedlap együtt mutatta az elképzelt ideális állapotot. Az így megjelenített ötleteket szakmai zsűri bírálta el, és a városlakók is szavazhattak a nekik leginkább tetsző ötletre. A zsűrit Csaba Ders, főépítész, Horváth András, Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke és Gyergyák János, a PTE PMMIK, Urbanisztika Tanszék adjunktusa alkották. A kiállítás megnyitón kb. 80 fő vett részt, diákok, tanárok, egyetemi oktatók, építészek, érdeklődők.

Megvalósítás

A szakmai zsűri által a legjobbnak ítélt és a legtöbb szavazatot kapó ötletet 2016 tavaszán a kultúrAktív Egyesület a diákokkal és a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatóival közösen valósítja meg.  Az ötletek kimagasló minőségére való tekintettel a főépítész javaslatára a nyertes ötleten kívül hét további ötletet válogatott a zsűri a „megvalósításra javasolt” kategóriába.  A kultúraktív Egyesület és a főépítész, Csaba Ders, ezeknek az ötleteknek a megvalósításában is támogatja a diákokat.

Foglalkozásvezetők: Tóth Eszter, Tóthné Pfaff Éva

Játékvezetők: Borbás Renáta, Borbás Réka, Divéki Lili, Gyergyák János, Plutzer Anikó

Látványtervek: Borbás Renáta, Borbás Réka

Installáció: Zilahi Péter

Szöveg: Tóth Eszter

Fotó: Hegyi Júlia Lili

Szakmai zsűri: Csaba Ders, Gyergyák János, Horváth András

Helyszín: Civil Közösségek Háza

Az Alakítsd a városod! program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, „Városi civil pályázat 2015” keretében.