Gyermek-Város-Építészet

A kultúrAktív Egyesület fennállása óta számos alkalommal tartottunk elméleti és gyakorlati bemutatót valamint képzést pedagógusok és más szakemberek (többek között építészek, ifjúsági munkások, múzeumpedagógusok) számára az épített környezeti neveléssel kapcsolatban. A szakmai tapasztalatcserék során az is kiderült, hogy már Magyarországon is számos intézmény és szervezet foglalkozik épített környezeti neveléssel vagy valamelyik határterületével, de nem mindig ismerik egymás munkáját. Emellett felismertük azt is, hogy hazánkban nem ismertek azok a nemzetközi példák, szervezetek és törekvések, amelyek minket is inspiráltak, amikor létrehoztuk a kultúrAktív Egyesületet.

Ezért hoztuk létre a Gyermek – Város – Építészet című könyvsorozatot, hogy bemutassuk az épített környezeti neveléssel foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetek, intézmények és magánszemélyek munkáját, saját gyakorlati tapasztalatainkat, valamint elméleti és módszertani kutatásunk eredményeit. Emellett szeretnénk magyarországi szakemberek és szakmai szervezetek munkáját segíteni olyan gyakorlati példák bemutatásával, amelyekből inspirációt meríthetnek saját munkájukhoz.

A sorozat első kötete, a Gyerek_szemmel – várostervezés és építészet gyerekeknek és gyerekekkel az első átfogó ismeretterjesztő kiadvány ebben a témában, amelyet magyar nyelven is olvashatnak az érdeklődők. Az Épített környezeti nevelés ezt egészíti ki oly módon, hogy a témakör magyarországi vonatkozásait, történetét, lehetőségeit, illetve a módszerek hazai alkalmazásának lehetőségeit tárgyalja.

A kiadványokban bemutatott oktatási projektek különösen az építészeti és városi témák iránt érdeklődő pedagógusok, nevelők, ifjúsági munkások és múzeumpedagógusok számára lehetnek hasznosak és érdekesek. A leírt részvételi projektek az építészek, a várostervezők, ifjúsági munkások, valamint a szakmai és politikai döntéshozók munkájához nyújthatnak ötleteket és segítséget. A mindkét kötet súlypontját képező módszertani példatárakat pedig bárki könnyedén tudja alkalmazni saját területén – legyen az szabadidős, oktatási vagy tervezési terület – aki gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik.

A sorozat köteteit itt lehet megvásárolni: Atlantisz KönyvszigetFuga Budapesti Építészeti Központ, Írók boltjaKét Egér Könyvesbolt