Gyermekfoglalkozások

Nyári táborok

  • 774

2010 óta minden nyáron napközis táborokat szervezünk Pécsett a Pécs Normandia Lions Klubbal, illetve a Civil Közösségek Házával együttműködve. A tábor célja, hogy a gyerekek a játékos feladatokon keresztül élvezettel fedezzék fel a várost, és komplex képet kapjanak annak történetéről, természeti és kulturális értékeiről, intézményeiről és infrastruktúrájáról.

Mi történik a táborban?
Minden nap hasonlóan épül fel, csak a helyszínek és témák változnak. A közös reggeli és szabadtéri játékok után elkezdődik a ráhangolódás az aznapi felfedezőútra. Közösen elolvasunk néhány kapcsolódó fejezetet a Pécs gyerekeknek könyvből, és megvitatunk néhány fontos kérdést, várossal kapcsolatos fogalmat, és megkeressük a  gyerekek személyes kapcsolódási pontjait az adott témához, helyszínhez. Ezután indulunk a városba. A minél szélesebb körű megismerés érdekében a helyszíneken érzékszervi játékokkal, megfigyeléssel, és más játékos feladatokkal dolgozunk, valamint szakembereket (főépítész, polgármester, mérnök, stb.) vonunk be, akik a kulisszák mögött kalauzolják a gyerekeket. A hangsúlyt az élmény alapú tanulásra és az egyéni tapasztalatszerzésre helyezzük. Például a Városházán a gyerekek beülhetnek a képviselők székébe, az evangélikus templom szószékéből rövid prédikációt mondhatnak, a város földrajzi adottságait pedig a TV-torony tetejéről vizsgálhatják meg. A nap végén Pécs Normandia Lions Klubba visszatérve makettezéssel és rajzolással dolgozzuk fel a tapasztalatokat.

A Tiéd a város könyvsorozat kiadványainak szerkesztésekor kiemelten fontos számunkra, hogy megismerjük a gyerekek nézőpontjait, véleményeit, meglátásait, valamint hogy ezeket a tapasztalatokat integráljuk a könyvek fejezeteibe. Ehhez fontos lehetőséget biztosítanak számunkra a nyári táborok.

Bővebben itt olvashatsz a projektről.