Gyermek-Város-Építészet

Gyerekszemmel

  • 761

Gyerek_szemmel – várostervezés és építészet gyerekeknek és gyerekekkel a Reicher és tsai. által szerkesztett Kinder_Sichten – Städtebau und Architektur für und mit Kindern und Jugendlichen című tanulmánykötet magyar nyelvű kiadása.

A tanulmánykötet szerzői és szerkesztői finn, német, holland és brit építészek, pedagógusok, kutatók, muzeológusok, akik az épített környezeti neveléssel kapcsolatos programok és projektek lebonyolítása területén világszerte elismert szaktekintélynek számítanak.

A kötet első része az épített környezettel kapcsolatos nemzetközi oktatási projektek sorát tárja fel: a formális oktatási keretek között megvalósuló projektektől, a nem formális oktatáson át az építészeti kamarák, szakmai múzeumok által szervezett múzeumpedagógiai programokon keresztül a helyi és nemzetközi kezdeményezésekig.

A második részben gyerekeket és fiatalokat a tervezési folyamatba bevonó projektek szerepelnek: lakóközösségek lakóterének közös átalakítása, oktatási intézmények tanulókkal együtt történő tervezése vagy módosítása, városi szintű beruházásokban való együttműködések.

A tanulmánykötet harmadik része egy módszertani gyűjtemény, amely a bemutatott projektekhez kapcsolódóan a különböző korcsoportokhoz és kontextusokhoz ad tanácsokat, megjegyzéseket, javaslatokat. Számos olyan izgalmas módszert bemutatnak, amelyet kiválóan lehet alkalmazni a formális és a nem formális oktatás kereteiben, akár Magyarországon is.

Támogatók: Goethe Intézet, Nemzeti Kulturális Alap

Itt olvashatsz bővebben a kötetről.