Szakmai programok

Építészet és pedagógia konferenciasorozat

  • 430

ÉPÍTÉSZET ÉS PEDAGÓGIA KONFERENCIASOROZAT

2017/18-ban Építészet és Pedagógia címmel konferenciasorozatot szervezünk, amelynek célja, hogy az épített környezeti nevelés legújabb irányait és eredményeit tárja fel a szakmai közönségnek.

Az eseménysorozatnak aktualitást ad egyrészt, hogy a jelenleg hatályos Nemzeti Alaptantervbe bevezették az épített környezet és az építészet fogalmát, ez sokrétű lehetőséget biztosít a formális oktatásban. Másrészt, hogy ez év januárjában látott napvilágot a 1032-es, építésügyi Kormányhatározat, melynek 14. pontja a tér-, és környezetkultúra megteremtéséről intézkedik, óvodás kortól a felsőoktatásig. Ehhez kapcsolódva a Magyar Építész Kamara és a kultúrAktív Egyesület együttműködik az épített környezeti nevelés szélesebb körben való elterjedésének érdekében.

A konferenciasorozat három részben járja körül az épített környezeti nevelés aktuális helyzetét és fejlesztési lehetőségeit: tárgyalja 1) e terület helyét a felsőoktatásban, az ide kapcsolódó legfrissebb tudományos eredményeket, 2) az építész szakma szerepét, és 3) az óvodai nevelésben való alkalmazását.

 

I. ÉPÍTETT KÖRNYEZETI NEVELÉS A FELSŐOKTATÁSBAN KONFERENCIA

Időpont: 2017. május 11.

Helyszín: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Hogyan kapcsolódhat az építészet és a pedagógia a felsőoktatásban?  A konferencia ezt a kérdést járja körül különböző tudományok szemszögéből. Az elmúlt években ugyanis egyre több egyetemi kar képzésében jelent meg az épített környezeti nevelés tantárgyi elemként, vagy önálló kurzusként. A konferencia célja, hogy bemutassa ezeket a kezdeményezéseket és teret nyújtson egy szakmai diskurzusnak, amely hosszabb távon erősítheti az épített környezeti nevelés szerepét a felsőoktatásban.

Részletes program itt.

Beszámoló itt.

A konferenciakötet letölthető itt.

Partnerek: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar | Magyar Építész Kamara

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap | Magyar Építész Kamara | Budapesti Építész Kamara | Terc Kiadó

SzIE YMÉK                   nka            BÉK        Terc

 

II. ÉPÍTÉSZEK AZ ISKOLÁBAN KONFERENCIA

Időpont: 2017. november 2-3.

Helyszín: Pécs, PTE Műszaki és Informatikai Kar

Az elmúlt években országszerte egyre több kezdeményezés jött létre, melyekben építészek vállalnak oktatási feladatokat, és vezetnek iskolai és iskolán kívüli pedagógiai programokat. A környező országokban pedig több helyütt alakultak ki olyan rendszerek, amelyek az építészek pedagógiai munkáját hosszabb távon is biztosítják. A konferencia ezért azt járja körül gyakorlati példákon keresztül, hogy az építészek miként kapcsolódhatnak a pedagógiai tevékenységekbe, illetve hogy miért fontos a társadalom és az építész szakma számára, hogy szerepet vállaljanak az épített környezeti nevelésben.  

Részletes program itt.

Beszámoló itt.

A konferencia képei itt.

Partnerek: PTE Műszaki és Informatikai Kar| Magyar Építész Kamara

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap | Dél-Dunántúli Építészkamara | Román Kulturális Intézet | Osztrák Kulturális Fórum | FinnAgora

PTE MIK             nka          DDEK         

OKF        Zsolnay-Oroksegkezelo-Nonprofit-Kft

 

 

III. ÉPÍTETT KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN KONFERENCIA

Időpont: 2018. április 06.

Helyszín: Budapest, ELTE-TÓK

Partnerek: ELTE Tanító- és Óvóképző Kar | Magyar Építész Kamara

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap | Vizuális Képességkutató Műhely

ELTE TÓK                     nka         triangleBW

 

Kövesd a konferencia híreit a facebookon!