Tiéd a város

Brassó gyerekeknek

  • 853

A Brassó gyerekeknek, a Tiéd a város sorozat többi kötetéhez hasonlóan, játékos eszközök segítségével mutatja be 8-10 éves gyerekeknek, hogyan alakult ki a mai városkép, hogyan működik a város, és arra is rávezeti őket, hogyan befolyásolhatják városuk jelenét és jövőjét. A városismereti kiadvány célja, hogy a gyerekek tanítójukkal, szüleikkel, testvéreikkel útnak indulva megismerjék városuk épített és természeti értékeit, és, hogy átérezzék saját felelősségüket környezetük alakításában.

A változatos feladatokat nagyrészét csak úgy tudják megoldani a gyerekek, ha felkeresik a könyvben szereplő helyszíneket. A városi barangolásban és a feladatok megoldásában két vezető figura – Konrád, a kőműves mester és Matyi, a kékszárnyú madár – segíti a gyerekeket.

A magyar kötet 2016 június 1-én jelent meg. Gyermeknapon minden brassói magyar 2., 3. és 4. osztályos tanuló, valamint tanítóik és iskoláik könyvtárai ajándékba kapták a kiadványt. Az Áprily Lajos Főgimnáziumban megtartott nyilvános könyvbemutató mellett, a 2-es és 15-ös Általános Iskolában is tartottunk egy-egy interaktív bemutatót a megajándékozott osztályoknak.

A magyar nyelvű kötetet követően román és német nyelven is megjelenik a “Brassó gyerekeknek”.

A kötet szerzői: Kopacz Zsuzsa (turisztikai szakértő), Sebestyén Ágnes (az egyesület alelnöke, a Tiéd a város sorozat társszerkesztője és számos kötet társszerzője) és Ugrai Noémi (műemlékvédelemre szakosodott helyi építész).

Az illusztrációkat a korábban megjelent Sepsiszentgyörgy gyerekeknek kötet vezető grafikusa, a szintén egyesületi tag, Kozma Bernadett, a Pécs gyerekeknek és Sepsiszentgyörgy gyerekeknek kötetekben is közreműködő Orsós Erzsébet, valamint a számos díjjal jutalmazott, és romániai folyóiratokban gyakran publikáló iparművész, Tomos Tünde készítette.

Térkép: Fazakas Noémi

Lektorok: Ambrus Attila, Hochbauer Gyula és Ziegler Ágnes

Támogatók: Communitas Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap

Kiadó: Brassói Lapok és kultúrAktív Egyesület