Tiéd a város

A pesti zsidónegyed gyerekeknek

  • 2501

A könyv Budapest főváros építészeti és társadalmi problémákkal terhelt városrészével foglalkozik, amely két belvárosi kerület találkozásánál fekszik, és amelynek a közbeszédben elterjedt elnevezésében (pesti zsidónegyed) nincs egyetértés. Ezeken a feszültségeken igyekszik oldani a könyv, hogy a gyerekek megtanulják meglátni és értelmezni a történeti és a kulturális értékeket, a városi infrastruktúra működését, és a kortárs városi jelenségeket.

A könyv vezető illusztrátora Nosek Mimma, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett grafikus volt. A grafikák elkészítésében a szerző, Szolga Zsófia is közreműködött. Az építészeti és kultúrtörténeti háttérkutatásban Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze segített. A kiadványt szakmailag lektorálta Götz Eszter, újságíró és Katona Réka, művészettörténész és neveléselmélet szakos doktorandusz, a nyelvi lektorációt Sebestyén Ágnes, művészettörténész, a sorozat egyik szerkesztője végezte.

A könyvet, a Bálint Ház és az NKA támogatásának köszönhetően 1000 példányszámban nyomtathattuk, és 2600 forintért megvásárolható számos budapesti könyvesboltban.

 

Kapcsolódó programok:

A Héber betűk napja II. – Családkutatók napján a Zsidó Levéltárban az Itt lakott Rosenthal című kiállításhoz kapcsolódva zsidónegyed sétát tartottunk gyerekeknek 2013. március 10-én.

A Negyed6Negyed7 fesztivál keretében, a BUPAP és a Hosszúlépés együttműködésében több ízben szerveztünk városismereti sétát gyerekek számára 2013-ban.

Bővebben itt olvashatsz a projektről.